OLTU TAŞI NEDİR?

Oltu taşı, genel olarak Erzurum şehrinin, oltu ilçesinin kuzeydoğu kesimine yakın yerlerlerde çıkan yarı değerli taş sınıfına girmektedir.İşlenmesi kolay olduğundan dolayı genellikle tesbih, takı , kolye vb. aksesuar yapımında kullanılmakadır.Oltu taşı adını ilçesinden almaktadır.Oltu taşı bir karbon bileşimi olup linyit taşıdır.Latincede jayet olarak geçer.

Kolay işlenebilen hava ile temas ettiğinde sertleşen işlendikçe parlayan, kullanıldıkça ağırlaşan bir yapıya sahiptir.Akik ametist oniks vb. taşlar kadar ağırlığı olmayan bir taştır.

 

Oltu taşında bulunan renkler 

Genellikle siyah olan koyu kahverengi ve koyu yeşil renklere sahiptir.

Oltu taşlarının en çok kullanıldığı yerler sigara ağızlıkları, anahtarlıklar, broşlar, kolyeler, küpeler ve en çok tesbih yapımında kullanılmaktadır.

Oltu taşlarının üzerine gümüş veya altın kullanarak motifler (desenler) işlenir.Böylece daha kaliteli özel ürünler elde edilir.Ayrıca bu işçilik taşın değerini oldukça artırır.

Oltu taşını yer altından çıkarmanın zor olduğu kadar, işlenme safhasıda hem zor hem emek isteyen bir iştir.İşlemelerin ve kakmalarının göz kararı ile tek tek delinip gümüş teller ile çakılması ve kesilip törpülenmesi zımpara ve keçe ile parlatılmasıyla en güzel halini almaktadır.Bu maharetli işleri Erzurum'da çekirdekten yetişen ustalar hakkını verebilmektedir.

 

Oltu taşının diğer özellikleri

+Çıra gibi alevli ve çatlayarak yanan yandıkça çatlayan ve is çıkaran bir yapısı vardır.

+Oltu taşının çok parlak ve canlı renge sahip olması taşın kalitesini göstermektedir.

+Oltu taşı elektiriklenme ve sürtünme ile kül toz ve benzeri küçük hafif cisimleri çeker.

+İşlenmesi kolay olan işlendikçe sertleşen bir yapıya sahiptir.

 

Hakiki Oltusu ve Gürcistan Oltusu arasındaki farklar nelerdir ?

Gürcistan oltu taşları, Erzurum taşına nazaran mat ve griye benzer bir renktedir.Bu fark sadece her iki malzeme yan yana getirildiğinde anlaşılır.

Gürcistan oltusu aslında oltu taşlarının tozları ve parçalarından toplanarak bazı maddeler ile sıkıştırma (pres) yapılarak elde edilmektedir.

Gürcistan oltu taşının ismi sıkıştırma olmasından gelmektedir.Gürcistan'dan gelen taşlar Erzurum taşına göre daha sağlamdır.

 

Otu Taşının Faydaları

Oltu taşı özelikle romatizma ağrılarında etkilidir.Sol el ve bilekte bulunduğu müddetçe vücutta biriken elektrik yığılmasına engel olur ve depresyonu azaltır.Sinir sistemlerini güçlendirir.Kulak ağrılarına iyi gelir.Gerdanlık olarak kullanıldığında astımı önler.Akıl ve zekayı uyandırır ayrıca iyi çalışmasında fayda sağlar.Doğru karar vermekte yardımcı olur.   

SAYGILARIMIZLA  KRALTESPİH.COM